El ple de l’Ajuntament aprova la creació del Consell Assessor i la Junta de la Gent Gran

Dilluns, 4 de desembre de 2023 a les 07:45

També s’aprova una modificació de crèdit per fer front al pagament de les nòmines del personal municipal

El dimarts 28 de novembre va tenir lloc el ple ordinari de l’Ajuntament que, excepcionalment, es va avançar dos dies.

El ple va aprovar una modificació de crèdit per valor de 511.839,53 € que, en gran part, anirà destinada al pagament de les retribucions del personal de l’Ajuntament pels mesos de novembre i desembre. A part, també cobrirà les assignacions de l’equip de govern, per amortització de préstec i per l’assessorament i la posada en marxa d’una comunitat energètica local. L’alcalde, Ferran Ballestà, va explicar que aquesta modificació ha estat necessària, ja que “la previsió inicial del pressupost no s’ajustava a la situació actual”, ja que “223.245 € corresponents a retribucions del personal sí que s’haurien d’haver previst”.

En aquest sentit, el regidor d’ERC, Marc Rico, va criticar que aquest 2023 el Capítol 1 del pressupost municipal s’haurà incrementat un 12% respecte al 2022. Xavier Castillejo, 1r tinent d’alcalde, va argumentar que hi va haver manca de previsió en el pressupost que es va elaborar per part de l’antic equip de govern, on no s’havien previst partides com ara les hores extres dels agents de la Policia Local.

El punt va aprovar-se amb els vots a favor de Junts i PSC i els vots en contra d’ERC, Cs i Fem.

El ple va aprovar també el reglament de sistema intern d’informació de l’Ajuntament, que serveix per protegir a aquelles persones treballadores de l’administració pública que alertin de males pràctiques. Aquesta mesura es pren per continuar impulsant les polítiques de govern obert i transparència.

Un altre dels reglaments aprovats pel ple va ser el del Consell Municipal de l’activitat física i l’esport. Es tracta d’una modificació i actualització del que es va aprovar el 2015 i pel qual el consell només es va reunir una vegada des de la seva creació. Amb aquest nou reglament es pretén implicar els diversos agents i actors relacionats amb el món de l’esport i en el foment de l’activitat física al poble. En aquest nou reglament s’amplia la participació de més entitats esportives, agents socials i esportius com són les escoles, les AFAs o persones d’especial rellevància. El regidor de Fem, Juanjo Navarro, va argumentar que el passat mandat no es va convocar el Consell degut a la pandèmia i va celebrar que s’augmentés la participació en aquest sentit. El punt es va aprovar per unanimitat

El ple va aprovar també un reglament per l’ús dels punts de càrrega de vehicles elèctrics. Amb aquest reglament el carregador passarà a ser de pagament a partir del 2024, tal com recollien les ordenances fiscals aprovades a l’octubre. En aquest punt, la regidora d’ERC, Sònia Farrés, va justificar l’abstenció del grup en aquest punt perquè “el pagament és una decisió de l’equip de govern” i “creiem més important fer-lo gratuït”.

El punt va aprovar-se amb els vots a favor de Junts i PSC i les abstencions en contra d’ERC, Cs i Fem.

El sisè punt del ple va centrar-se en la modificació del reglament de règim intern del casal d’avis. En concret, es va crear el Consell Assessor de la Gent Gran, un òrgan consultiu i de participació de l’Ajuntament de Lliçà de Vall per a les qüestions referents a les persones grans del poble, i en concret, per a les competències i funcions que comportin la millora del benestar i la qualitat de vida d’aquest sector de la població. Això permetrà constituir la Junta de la Gent Gran, que impulsarà les activitats que es faran al Casal de la Gent Gran. L’alcalde, Ferran Ballestà, va manifestar que “l’objectiu d’aquest equip de govern i de la seva regidoria de Gent Gran és avançar en la millora de les polítiques de gent gran amb el treball, la col·laboració i participació directa del conjunt de persones, entitats i institucions que fan possible el dia a dia de l’equipament”.

El regidor d’ERC, Marc Rico, va sol·licitar un informe que acredités l’empara jurídica de les persones que formessin part de la Junta de la Gent Gran, especialment en relació amb la gestió econòmica. Per la seva banda, el regidor de Gent Gran, Josep Calvet, va explicar que en cap moment aquestes persones hauran de manipular diners públics, i que en les ocasions que hagi de ser així ho farà el personal municipal.

El regidor de Ciutadans, José Manuel Muñoz, va manifestar que la creació d’aquest Consell deixava fora de joc les dues entitats existents ara mateix i la seva principal font de finançament. També Juanjo Navarro, de Fem, va expressar la seva inquietud pel que fa a les funcions que tindrà tant la Junta com el Consell

El 1r tinent, Xavier Castillejo va aclarir que aquest reglament “serveix per treure a la gent gran de l’abandonament que havia patit històricament”, i va afirmar que les associacions existents seguiran tenint espai per organitzar les activitats que vulguin, com ara viatges o actes. A les seves paraules s’hi va sumar Calvet, que va confirmar que aquestes entitats estaran representades dins el Consell.

A petició del grup d’Esquerra Republicana es va aplicar l’Article 21 del ROM, que va ser desestimat. El reglament va tirar endavant amb els vots a favor de Junts i PSC i els vots en contra d’ERC, Cs i Fem.

El setè punt va servir per aprovar la modificació del reglament del Consell educatiu. La regidora d’Educació, Eva Oms, va explicar que les modificacions corresponien a la composició del consell, ja que el punt estava duplicat en el reglament, i s’afegien figures com la “persona delegada” en el cas dels representants polítics, o també “representants d’altres àmbits”, com poden ser membres d’altres consells municipals o bé tècnics de l’Ajuntament, de l’EAP, entre d’altres. El punt va aprovar-se per unanimitat.

També van modificar-se els estatus del CONGIAC (Consorci de Gestió Integral d’Aigües de Catalunya) i es va nomenar el representant suplent en aquest òrgan supramunicipal, que va recaure sobre Xavier Castillejo, 1r tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme.

El ple va aprovar, també, el DUPROCIM, el Document Únic de Protecció Civil Municipal. Aquest document serveix per prevenir i controlar els riscos sobre les persones i els béns i donar resposta adequada a les possibles situacions d’emergència del municipi.

En el punt de les mocions, se’n van presentar dues. La primera va ser amb motiu de l’escalada militar a Palestina, presentada pel grup Fem, i que va quedar desestimada amb els vots en contra de Junts i PSC i els vots a favor d’ERC, Cs i Fem. La segona moció, també del grup municipal Fem, era per demanar l’adhesió a la ILP per a la proposició de llei de garanties de finançament del sistema educatiu català. Aquesta segona moció no es va discutir ni sotmetre a votació, ja que el regidor Juanjo Navarro va abandonar el ple.

Al ple també es va donar compte de l’informe del període mitjà de pagament i morositat del tercer trimestre i dels decrets d’alcaldia dels darrers dos mesos. En aquest punt l’oposició va demanar explicacions sobre diversos decrets a l’equip de govern.

Finalment, al torn de precs i preguntes, l’oposició va adreçar qüestions relacionades amb la taxa de residus i amb el pressupost 2024.

Darrera actualització: 04.12.2023 | 07:53